Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Συστατικά του τσιγάρου


Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια χημική ένωση.Το δειοξείδιο αυτό είναι άχρωμο,άοσμο,άγευστο και πολύ τοξικό αέριο.Τα μόρια του αποτελούνται από ένα άτομο άνθρακα και ένα άτομο οξυγόνου και σχηματίζουν δύο ομοιοπολικούς και ένα ημιπολικό δεσμό μεταξύ τους.Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται με μερική καύση άνθρακα ή ανθρακούχων ενώσεων οπού αυτό γίνεται σε περιβάλλον που δεν είναι πλούσιο σε οξυγόνο.Επίσης σχηματίζει σταθερές ενώσεις συναρμογής.Εξάλου σε αυτή την σταθερότητα οφείλει την δράση του η οποία σχηματίζει ένα σταθερό σύμπλοκο με την ατμοσφαιρίνη,έτσι με αυτό τον τρόπο είναι αδύνατη η μεταφορά του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να πεθάνεις από ασφυξία.Και κάτι τελευταίο ο άνθρακας χρησιμοποιείται στα καύσιμα(βενζίνη,πετρέλαιο,γαιαθράκων).


Η πίσσα παράγεται με το κάψιμο του καπνού και άλλου φυτικού ιστού στην πράξη του καπνίσματος.Η πίσσα είναι το βλαβερό συστατικό που περιέχει το τσιγάρο,συσσωρεύει στους πνεύμονες με την πάροδο του χρόνου και την καταστροφή μέσω διάφορων βιοχημικών διαδικασιών.Ακόμα η πίσσα καταστρέφει το στόμα,μαυρίζει τα δόντια,μειώνει την γονιμότητα και φράζει κάποιες αρτηρίες.Επίσης η πίσσα αυξάνει την πιθανότητα για τον καρκίνο. 


Η νικοτίνη ονομάζεται και αλλιώς αλκαλοειδές,το οποίο απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στα φύλλα του καπνού.Η νικοτίνη είναι ένα υγρό άχρωμο,λιπαρό και ισχυρά δηλητηριώδες με έντονη οσμή και με πολύ πικρή γεύση.Το γεγονός  ότι καίγεται στον αέρα είναι αυτό που κάνει πιο δυνατό το κάπνισμα γιατί ένα τσιγάρο έχει 20mg και το 1mg ειπνέεται.Επίσης σχηματίζει άλατα και οξέα.Η νικοτίνη όταν εισέλθει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό,απορροφαται και υπερβαίνει τον αιματεγκεφαλικό  φραγμό.Η περίοδος ζωής της νικοτίνης είναι στον οργανισμό διαρκεί περίπου δύο ώρες.Ακόμα η νικοτίνη είναι ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια που υπάρχουν,είναι ουσία η οποία προκαλεί ισχυρό εθισμό.Και τέλος προκαλεί  αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.


Ποσοστό καπνιστών


Το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι στην Ευρώπη περίπου 210εκ. κατοίκων καπνίζουν από τα οποία τα 130εκ. είναι άνδρες και το άλλο 80εκ. είναι γυναίκες.Η χώρα μας παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών με ποσοστό 37,6% .Την τελευταία δεκαετία έχει πέσει το ποσοστό αλλά και πάλι έχουμε το μεγαλύτερο μεταξύ των άλλων χωρών.Την δεκαετία  1991-2001 σε έναν άνθρωπο αναλογούσαν 3.089 τσιγάρα ενώ το 2004 και μετά αναλογούσαν 3,200 τσιγάρα.Η Ελλάδα μετά το 2000 έχει το διπλάσιο ποσοστό από Γερμανία ,Γαλλία ,Μ.Βρετανία  και το πενταπλάσιο από τν Νορβηγία.Και τέλος στην Ελλάδα το 5% των αγοριών και το 3% των κοριτσιών αρχίζουν το κάπνισμα από τα 13 τους χρόνια ενώ την προηγούμενη δεκαετία το 18% των αγοριών και το 19% τωκ κοριτσιών.











http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1


Μουλάς Κωνσταντίνος
            Α2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου