Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ



Η βιομηχανία του καπνού περιλαμβάνει τα εν λόγω πρόσωπα και εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη,την προετοιμασία για πώληση, μεταφορά, διαφήμιση και την διανομή των προϊόντων που σχετίζονται με τον καπνό.Ο καπνός μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιδήποτε θερμό, υγρό περιβάλλον, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να καλλιεργηθεί  σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής.Η βιομηχανία του καπνού είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνους που επιδιώκουν να κατανοήσουν τις σύγχρονες δημόσιες σχέσεις και την λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών.
Ο καπνός,είναι μια  από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εθιστικές ουσίες στον κόσμο.Είναι ένα εγγενές φυτό στην Αμερική και ιστορικά μία από τις  πιο σημαντικές καλλιέργειες των Αμερικανών αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, ο καπνός αναφέρεται σε μερικά από τα διάφορα φυτά του γένους Nicotiana, (ειδικά tabacum Ν.) της τροπικής Αμερικής και  καλλιεργούνται για τα φύλλα τους, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για το κάπνισμα. Από το 1617 έως 1793 ο καπνός ήταν η πιο πολύτιμη εξαγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών και των αμερικανικών αποικειών. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευαζόταν και εξαγόταν η μεγαλυτερη ποσότητα καπνού από οποιαδήποτε άλλη χώρα.   









 Από το 1964 τα πειστικά επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφουν τις θανατηφόρες συνέπειες της κατανάλωσης καπνού έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της κρατικής στήριξης των παραγωγών και των κατασκευαστών των προϊόντων καπνού, παρά την αναμφισβήτητα μεγάλη συμβολή της στους γεωργικούς, δημοσιονομικούς, κατασκευαστικούς, και  εξαγωγικούς  τομείς της οικονομίας. Η τιμή  εν μέρει καθορίζεται από τις αποδόσεις των καλλιεργειών, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Η τιμή ποικίλλει και εξαρτάται από τα είδη που καλλιεργούνται, τη συνολική ποσότητα που διατίθεται προς πώληση, την περιοχή που μεγαλώνει, την υγεία των φυτών, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που αφορούν την ποιότητα των προϊόντων. Οι νόμοι σε όλο τον κόσμο  έχουν τώρα περιορισμούς για το κάπνισμα, αλλά παρόλα αυτά 5,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα καπνίζονται ακόμα κάθε χρόνο. Tobacco is often heavily taxed. Ο καπνός είναι συχνά βαριά φορολογούμενο προϊόν.






 Τρέχουσα θέση
Η καπνοβιομηχανία αναφέρεται γενικά στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κατασκευή  τσιγάρων , πούρων , ταμπάκο και σωληνών καπνού για μάσημα. Η μεγαλύτερη εταιρεία σε όγκο καπνού στον κόσμο, είναι η China National Tobacco ΣΙΑ .Μετά από εκτεταμένες συγχωνεύσεις και εξαγορές στη δεκαετία του 1990 και του 2000, η διεθνής αγορά κυριαρχείται από πέντε επιχειρήσεις: Philip Morris International , British American Tobacco (που εκπροσωπούνται στην αγορά των ΗΠΑ με 42% των μετοχών της στην Reynolds American, A.E. ), Japan Tobacco , Altria , και Imperial Tobacco. Στις περισσότερες χώρες, αυτές οι εταιρείες είτε έχουν δημιουργήσει μακρά κυριαρχία, ή έχουν αγοράσει το μεγαλύτερο εγχώριο παραγωγό ή τους παραγωγούς, που συχνά είναι πρώην κρατικό μονοπώλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άλλη μία σημαντική ανεξάρτητη επιχείρησητην Lorrilard. India has its own major player, ITC Limited . Η Ινδία έχει το δικό της μεγάλο παίκτη ,την ITC Limited . Υπάρχει ένας μικρός αριθμός  από τα διασωθέντα κρατικά μονοπώλια, και μερικές μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις.
Η διαφήμιση προϊόντων καπνού γίνεται ολοένα και πιο περιορισμένη σε όλο τον κόσμο.









Βιομηχανία καπνού στο λαϊκό πολιτισμό

Η βιομηχανία καπνού είχε μια μακρόχρονη σχέση με τη βιομηχανία του θεάματος. Tα τσιγάρα ήταν εσκεμμένα τοποθετημένα στα χέρια των σταρ του Χόλιγουντ ως πρώιμο στάδιο της τοποθέτησης προϊόντων ,  έως ότου οι οργανισμοί που φρόντηζαν για την υγεία να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες για τη διαφήμιση του καπνού.Έκτοτε εγινε αντικείμενο διαφήμησης απο ταινίες όπως το The Insider(1999) καί Thank You For Smoking (2005)







Φίλιππος Κοστιούτσουκ

Πηγέςhttp://el.wikipedia.org/w/index.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου